Årets Æresslagter 2014
Tale til Årets Æresslagter 2014
Nu er vi kommet til det tidspunkt, som mange af os har set frem til med både spænding og forventning, nemlig kåringen af Årets Æresslagter.
Prisen “Årets Æresslagter” blev indstiftet i 1990 og er gennem årene givet til en række personer – både medlemmer og ikke-medlemmer af DSM -, som hver især og på forskellig vis har udmærket sig og ydet en særlig indsats til gavn for branchen.
Som jeg i en tidligere tale har nævnt, har vi i bestyrelsen drøftet, hvad der skal til for at blive kåret til Årets Æresslagter. Det har været en vanskelig diskussion, som da heller ikke er resulteret i opstilling af en række entydige kriterier. En Æresslagter kunne f.eks. være en person, der har ydet en særlig indsats i lokalområdet, en særlig indsats for foreningen eller en særlig indsats på organisationsplan, ja vinklerne er utallige.
Sidste år var det Lars Ville Jensen, der modtog prisen som Årets Æresslagter, og igen i år skal vi til Jylland for at finde vores nye Æresslagter.
De tidligere år har kunsten i min tale været at give antydninger, hints og halve informationer, der langsomt skulle lede den opmærksomme lytter på sporet af Årets Æresslagter. Det vil jeg ikke gøre i år. Jeg vil nøjes med at fortælle, at Årets Æresslagter 2014 er (lille pause) Thomas Korup Nielsen. Thomas, vil du komme op til mig.
Kære Thomas,
Det er mig en stor glæde og fornøjelse at kunne kåre dig som Årets Æresslagter.
I år, ja nærmere bestemt den 8. oktober, var det præcis 25 år siden, du startede i lære som butiksslagter hos Erik Stiller i Aalborg. Her fik du en god og alsidig uddannelse og fik måske også her lagt kimen til ønsket om på sigt at blive selvstændig slagtermester. Efter endt læretid tog du som nyuddannet slagtersvend en afstikker til Salling i Aalborg, hvor du samlede yderligere erfaring inden for faget, inden du i 1996 tog imod et tilbud fra din tidligere mester om at vende tilbage til Slagter Stiller.
Ca. et halvt år efter din tilbagevenden fik du tilbud om at overtage butikken, da Erik Stiller af familiemæssige årsager valgte at sætte butikken til salg. Du tog straks imod udfordringen og havde kun en betingelse for at overtage butikken, nemlig at du samtidig måtte overtage navnet “Slagter Stiller”.
Noget af det første, du gjorde efter overtagelsen, var at melde butikken ind i Mesterslagteren, og i år 2000 indtrådte du i Mesterslagter-udvalget. Her sad du frem til 2003, hvor mad med mere startede op, og hvor du valgte at indmelde din butik i det nye kædesamarbejde som et af 14 medlemmer.
I marts 2003 blev du valgt som formand for mad med mere – en post, som du stadig bestrider til medlemmernes store glæde og tilfredshed. Du har været og er stadig en fantastisk inspirator for mad med mere, og din idérighed og evne til nytænkning har gjort dig til en højt værdsat medspiller i udviklingen af kædesamarbejdet, som i dag rummer 47 medlemmer.Din store indsats for mad med mere har også betydet, at kæden i dag står stærkere end nogensinde før som en dybt professionel kæde med fantastiske kampagner, super flot kampagnemateriale og favorable indkøbsaftaler og bonusaftaler.
Gennem din formandstid har mad med mere sat mange skibe i søen, og blandt de nyeste tiltag er samarbejdet med Carlsberg, som indtil dato er resulteret i 3 (koge)bøger: “Simreretter”, “Jul, sul og god øl” og senest “Dansk Smørrebrød”, som blev udgivet sammen med både Carlsberg og De Danske Spritfabrikker. En anden væsentlig ting, der kommet til i din formandstid, er fotostudiet, som blev etableret for 1½ år siden i huset på Poppelvej i Odense. Uden fotostudiet ville mad med mere ikke have haft nær så mange billeder, som I nu gør brug af i diverse kampagnematerialer til markedsføring og ikke mindst til “slagterbogen”, som butikkerne får tilsendt 2 gange om året, En “slagterbog”, der viser hele markedsføringen hen over året.
Ikke kun inden for organisationen har man lagt mærke til mad med mere. Allerede i kædens første leveår fik mad med mere detaileksperternes anerkendelse og blev kåret som Årets Butikskæde 2003 inden for dagligvarer. I september 2012 blev Danske Slagtermestre udnævnt til gazelle-virksomhed” af Dagbladet Børsen. Teknisk set var det dog ikke landsforeningen som sådan, der fik æren, men datterselskabet Danske Slagtermestres markedsføringsselskab og dermed også mad med mere-kæden. Kriterierne for at blive udnævnte til “gazelle” er objektive og falder iflg. Børsen – kort fortalt – virksomheder, der i løbet af de seneste fire regnskabsår har haft kontinuerlig vækst i omsætning eller bruttoresultat, og som samlet set har mere end fordoblet omsætningen eller bruttoresultatet i perioden.
Vi ved, at posten som formand for mad med mere er en både tung og krævende post, som kræver mange møder både i og uden for arbejdstiden og meget fravær fra familien – Lotte og jeres to små piger. Heldigvis har du både en kone og nogle medarbejdere, der bakker dig op i opgaven og giver dig den fornødne tid til at varetage dine formandsopgaver, som du i øvrigt varetager uden nogen form for honorar. Selv om du er meget fraværende fra butikken i perioder, har du også formået at udvikle din egen butik, så den lever op til selv den mest kræsne forbrugers krav og forventninger til en moderne slagter. Du har en kompromisløs tilgang til kvalitet, og du har altid sat en ære i at være på forkant og først med nye og spændende produkter.
I mad med mere udvalget og blandt mad med meres medlemmer beskrives du som en meget synlig formand, der er rigtig god og dygtig til at lytte til både udvalgsmedlemmerne og mad med meres medlemmer generelt, ligesom du altid gør dig store overvejelser om, hvorvidt produkterne til en kampagne kan bruges af hele medlemskredsen – uanset butikkernes geografiske placering. Du er positiv over for nye tiltag, og du bakker altid op om kædens tiltag. Du er således altid at finde, når mad med mere afholder regionsmøder eller studieture. Du er utrolig loyal over for dine samarbejdspartnere og en rigtig god kollega, som det altid er en fornøjelse at være sammen med. Kort sagt en utrolig vellidt person – både i medlemskredsen, blandt leverandører og samarbejdspartnere og blandt medarbejderne på DSM’s sekretariat i Odense.
I dagens Danmark hører det til sjældenhederne at se samme person som formand i så mange år, som du har været formand for mad med mere. Du er en ægte ildsjæl, hvis hjerte banker for mad med mere. Dit drive og store engagement har spillet en afgørende rolle i udviklingen af mad med mere, som i dag fremgår som en professionel kæde. Med en kæmpe tak for dit store arbejde for mad med mere er det mig en stor glæde at kåre dig til Årets Æresslagter 2014.
Hjerteligt til lykke med prisen!